Мережа закладів освіти
15 жовтня 2024 року проведено семінар – практикум з фахівцями Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на тему:
«Дотримання вимог чинного законодавство при організації харчування дітей у закладах освіти. Практичне впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)» у закладах загальної середньої освіти Олександрівської селищної ради у 2024-2025 навчальному році.
У семінарі-практикумі взяли участь начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Домбровська Л. І.,Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Йорж С.А, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Олександрівської селищної ради Керлан В. В., дириктори закладів освіти, бухгалтер централізованої бухгалтерії Добрянська Л.Ю., кухарі, комірники та медичні сестри закладів загальної середньої освіти.
В ході засідання були розглянуті та обговорені наступні питання:
1.Забезпечення у 2024/2025 навчальному році реалізації в закладах освіти Стратегії реформування системи шкільного харчування, виконання заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей.
2.Забезпечення дотримання Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», санітарно-гігієнічних правил і норм.
3.Дотримання технології приготування страв, санітарно-гігієнічних вимог, зокрема правил особистої гігієни працівників харчоблоків.
4.Здійснення щоденного контролю за організацією харчування дітей в закладах загальної середньої освіти.
5.Забезпечення своєчасного проходження медичних оглядів працівниками харчоблоків.
6.Суворе дотримання якості питної води.
7.Запровадження процедур НАССР.
8.Умови та методи організації харчування в укриттях.
Фахівці Держпродспоживслужби наголосила на тому, що на керівників закладів та медичних сестер покладено щоденний контроль за організацією якісного харчування. Надали методичні рекомендації щодо організації технології приготування страв, ведення документації, дала роз᾿яснення з найбільш актуальних питань організації роботи шкільних харчоблоків. Особливу увагу було приділено профілактиці гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
У кожного працівника харчоблоку є цілий перелік обов᾿язків, від виконання яких залежить якісне та безпечне харчування школярів. Були визначені ключові проблеми над вирішенням яких будемо працювати далі.